Siirry suoraan sisältöön
New red cargo container isolated on white background
Etusivu » Blogi » Merikonttisauna käytännöllinen vai mahdoton yhtälö

Merikonttisauna käytännöllinen vai mahdoton yhtälö

  • tehnyt

Merikontti on mielenkiintoinen tuttavuus, koska niitä ei yleensä tapaa ennen kuin ne tulevat mereltä lopullisesti maakravuksi. Merikontin käyttöikä on merellisissä olosuhteissa maksimissaan 15 vuotta ja toisinaan niiden elämä päättyy jo viiden vuoden iässä. Niiden elämä merellisissä olosuhteissa on todella vaativaa, koska paahtavan auringon lisäksi, toisinaan tulee niskaan suolaista merivettä, toisinaan kovia tuulia eikä aina voi välttyä myöskään pakkasilta ja jäiltä. Kaiken tämän lisäksi niiden on kestettävä kovaa käsittelyä, jossa ei hellyyttä tunneta. Miksi tällainen kaiken kokenut teräskontti päätyy saunaksi?

Hankintalistalla merikonttisauna

Kaiken edellä kerrotun jälkeen käy mielessä, että kontti voi olla huonossa kunnossa eikä siitä saa saunaa tekemälläkään. Tai jos saa, se ei kestä käytössä eikä varsinkaan toisenlaista ääripäätä eli lämmittämistä. Jokainen merikontti on kuitenkin erilainen ja siksi yhä edelleen voi sulatella ideaa mielessä siitä, millainen konttisauna voisi olla omassa pihassa.

Tiesitkö sitä, että Aasiasta tulee kontteja Suomeen niin, että ne tekevät vain yhden reissun ja sen jälkeen jäävät tänne? Tällaisessa kontissa ei ole näkyvillä kuin muutama naarmu tai lommo ja muuten ne ovatkin hyvässä kunnossa. Mikä vielä on tärkeää konttia ajatellen, niin se, että vähän käytettynä se saattaa olla todella siisti, hajuton eikä sitä tarvitse heti huoltaa, kun sen ostaa.

Merikonttisauna on mielenkiintoinen työrupeama, johon on hyvä paneutua huolella, kunhan on ensin päättänyt, ostaako konttinsa hyvin vähän käytettynä vai enemmän seilanneena. Molempia on siis tarjolla. Teräs on hyvä materiaali, sillä jos se kestää suolaista merivettä, se myös selviää Suomen tuulesta ja tuiskusta. Kontin rakenne on usein niin sanottu itsekantava eli rakentamispuuhat rajoittuvat lähinnä sisätiloihin. Onko online casino se, mistä on haettava hiukan lisärahoitusta? Idea ei ole lainkaan huono, tuurilla voi tulla pientä apua.

Varaosia ja tiivistystä

Merikontit ovat standardeja, joten niihin on saatavissa muun muassa kulmakappaleita, joten niiden huonoon kuntoon ei ostaminen vielä kariudu. Toinen asia on tarkistaa kontista, että se on riittävän tiivis. Tiivistämisessä on tietenkin omat haittansa, mutta kukapa haluaa hiiriä tai muita pieneläjiä merikonttisaunaansa kaveriksi. Tiivistäminen on tehtävä järjellä, ettei saunasta tule liian tiivis.

Tiiviydellä on toki kääntöpuoli ja se on kosteus. Kondensaatiokosteus on saatava keinolla millä hyvänsä kuriin, että sauna on järkevä. Konteissahan on valmiina pari ilmanvaihtoreikää, mutta ne tuskin riittävät eikä ilmanvaihdosta tule riittävän tehokasta. Siksi saunomiseen tarkoitettu merikonttisauna on järkevä rakentaa sisätiloiltaan niin, että lämpöeristeen ja teräksen väliin tulee riittävä tuuletus.

Sisäpuolelle on rakennettava koolaus, jolloin äsken mainitut eristeet ja rakenteet ovat irti kontin seinistä. Kontin seiniä joutuu jonkin verran puhkomaan, että saunan tarvitseman tuuletuksen saa toimimaan painovoimalla. Ei riitä, että tuuletus on seinissä, sen pitää toimia myös lattiassa sekä katossa. Työtä siinä on, mutta kun tekee kerralla kunnollisen, on merikonttisaunasta iloa pidemmäksi aikaa.

Tee se itse merikonttisauna vai osta valmiina?

Kaikenlaisia ajatuksia voi päässä liikkua ja jos tuntuu, että merikonttisauna on hankala rakentaa, sen voi ostaa myös rakennettuna. Tosin silloin se saattaa kuljetuksineen tulla kalliimmaksi kuin itse rakentaen. Ainakin osa stressistä jää pois, kun ei tarvitse miettiä, millainen ilmanvaihdon tulee olla, että se todella toimii.


Konttisauna on jonkinlainen suomalaisten ylpeys ja niitä löytyy mitä erilaisempia, joita voi esitellä ulkomaalaisille. Toisaalta, hyvin tehtynä tällainen sauna kestää useampia vuosia ja isoon konttiin voi rakentaa jopa jonkinlaisen saunakamarin, missä voi viettää aikaa saunomisen yhteydessä. Iso merikontti on varsin hyvä ratkaisu saunojille.

Avainsanat: